Tays etupihahanke valmistunut

3.10.2019

Taysin etupihahanke on valmistunut ja viime viikolla juhlittiin avajaisia kolmena päivänä. Etupihahankkeeseen kuuluvat N-siipi Sydänsairaala, L-siipi Lasten ja nuorten sairaala, maanalainen pysäköintilaitos ja D-siipi, johon sijoittuvat raskaana olevien, synnyttäjien ja vastasyntyneiden hoito, tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien hoito, verisuonikirurgia, toimenpideradiologia sekä välinehuolto. D-siiven uuden, valoisan pääaulan kautta kuljetaan jatkossa sairaalakampuksen muihin osiin. Pääaulaa elävöittävät upeat taideteokset Virtaus (Teija-Tuulia Ahola) ja Elämän lähde (Kirsi Kaulanen). Myös rakennusten ulkopuolelta löytyy taidetta: Eila Hiltusen Elämän liekki (v.1972) pääsi ansaitulle paikalle pääsisäänkäynnin eteen uuden suihkulähteen vierelle ja Lasten ja nuorten sairaalan sisäpihalla on uusi ROP taiteilijaryhmän veistos Suoja.

Torstaina juhlivat sairaalan henkilökunta ja hankkeessa työskennelleet suunnittelijat ja rakennuttajat. Perjantaina etupihalla vietettiin avajaisia kutsuvieraille. D-siiven eli ”ison D:n” kunniaksi esiintyi myös aito ja alkuperäinen iso D eli Danny. Valtiovallan tervehdyksen avajaisiin toi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Avajaistilaisuus juhlisti samalla myös pitkäaikaisen sairaanhoitopiirin johtajan Rauno Ihalaisen eläkkeelle jäämistä. Lauantaina Tampereen päivän juhlallisuuksissa uusi pääsisäänkäynti ja aula avautuivat kaikille kaupunkilaisille. Uusi sairaala sai paljon positiivista palautetta kävijöiltä.

Etupihahankkeen lisäksi Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:n käsialaa Taysin alueella ovat myös monet muut rakennukset, kuten vuonna 2020 valmistuva F-rakennus ja jo aiemmin ovat valmistuneet O- ja E-rakennukset, Acuta, tehohoidon väistötilat sekä useat tekniikkaa palvelevat rakennukset. Etupihahanketta on tehty yhteistyössä oululaisen UKI Arkkitehdit Oy:n kanssa.

D-siiven pääsuunnittelijan Niina Rissasen mukaan vaativan sairaalarakennuksen suunnittelun keskeinen edellytys on ollut toimiva yhteistyö hankkeen osapuolten kesken. Erityisen hienoa on ollut, että Tays uudistamisohjelman tavoitteet ovat säilyneet kirkkaina suunnittelun alusta hankkeen loppuun. Se on vaatinut vahvaa sitoutumista kaikilta osapuolilta.

Lasten ja nuorten sairaala pääsuunnittelija Johanna Into kiittää sairaalan henkilökunnan aktiivista osallistumista hankkeeseen. ”Käyttäjien osallistuminen koko hankkeen ajan on ollut tärkeä edellytys uusien tilojen onnistumiselle.” toteaa Into.

 

© Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy